Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ…



ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ 
ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ
ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Παρακολουθώντας τα λεγόμενα «περί έργων» κλπ. τις τελευταίες μέρες καθώς και τα γραφόμενα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, θέλω να σταθώ στο έργο της αποχέτευσης του πρώην Δήμου Κρανιδίου και να αναφέρω τα εξής:


1. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής με την υπ’ αριθμ. CCI: 2006 GR16CPE001/15-12-2006 απόφαση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με συνολική δαπάνη 11.035.000,00€ και ποσοστό συνδρομής του Ταμείου Συνοχής 75% (σε ευρώ 8.276.250,000€).






  2. Υπήρξαν τουλάχιστον δύο προσκλήσεις για συνάντηση προς τον Δήμο και την Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου στις οποίες οι υπηρεσίες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να χαθεί το έργο. Ουδείς γνωρίζει αν υπήρξε εκπροσώπηση και ποια ήταν η θέση του Δήμου και των υπηρεσιών σε αυτές τις συναντήσεις. Ένα γνωρίζουν όλοι οι δημότες: ότι το έργο απεντάχθηκε.



  3.    Στις 18/11/2010 και στις 30/12/2010 πριν αναλάβει ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής, υπέβαλε αιτήματα προς τον τότε Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Χατζημιχάλη για τροποποίηση (παράταση ημερομηνιών) του έργου αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου. 



   4.    Στις 15/3/2011 με το υπ’ αριθμ. 13606/ΕΥΔ&ΠΛΑΠ877 έγγραφο του Ταμείου Συνοχής, έρχεται η απάντηση στα αιτήματα του Δημάρχου, στην οποία αναφέρεται ότι το Ταμείο Συνοχής δεν θα προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος τροποποίησης για τους λόγους που αναφέρονται στη συνημμένη επιστολή. 







    
5.    Υπάρχει η ετήσια έκθεση του Ελεγκτή Δημόσια Διοίκησης κ.Λ. Ρακιντζή που είναι καταπέλτης για την τότε δημοτική διοίκηση του κ.Σφυρή.

 
6.  Η δημοτική μας διοίκηση, στις 10/5/2013, με συντονισμένες ενέργειες και προσωπική παρέμβαση στις υπηρεσίες του Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή κατάφερε την ένταξη της πράξης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ» με κωδικό MIS 440886 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με ύψος δαπάνης 15.617.419,00€.  



 
7.    Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η τοποθέτηση του κ.Κακουριώτη στις 3/5/2013, τότε Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κρανιδίου, στην οποία μεγαλόφωνα ομολογεί «Κάναμε γκάφα που αναλάβαμε το έργο της Αποχέτευσης».


Δημοσίευση από το blog Ενημέρωση Πελοποννήσου

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013


Σωτ. Κακουριώτης: «Κάναμε γκάφα που αναλάβαμε, τo έργο της αποχέτευσης»

Σωτήρη Κακουριώτης
``` «Το έργο σταμάτησε, λόγω «οικονομικών εκβιασμών»!
``` «Δεν θα γίνει ποτέ η αποχέτευση στην Ερμιονίδα»!

Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου», επισκέφτηκε στο Κρανίδι την «Μ. Τετάρτη» τον πρώην πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Κρανιδίου (ΔΕΥΑΚ) και νυν Ερμιονίδας, (ΔΕΥΑΕΡ), κ. Σωτήρη Κακουριώτη. Τα όσα μας είπε ο ίδιος ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, μάλλον θα συζητηθούν και θα προκαλέσουν, έντονες και ποικίλες αντιδράσεις …

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Αναλάβατε επί της προεδρίας σας στην τότε ΔΕΥΑΚ (νυν ΔΕΥΑΕΡ) ως αρμόδια Αρχή, την διαχείριση του έργου της αποχέτευσης, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…
ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ: «Πιστεύω πως κάναμε γκάφα ως ΔΕΥΑΚ, να παρασυρθούμε από την Περιφέρεια και να  αναλάβουμε,  την διαχείριση του έργου της αποχέτευσης και φέρω εγώ προσωπικά, απόλυτη ευθύνη. Έπρεπε να είχαμε εκθέσει την πραγματικότητα όσον αφορά την σημαντικές  ελλείψεις  σε έμψυχο δυναμικό, δηλαδή,  μηχανικούς και επιβλέποντες,  κατά συνέπεια και σε τεχνογνωσία,  ώστε να μπορέσουμε ως δημοτική επιχείρηση, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός έργου, τέτοιου μεγέθους. Ας έκανε την αποχέτευση όποιος ήθελε. Ας το έφτιαχνε το υπουργείο, ή ΤΥΔΚ,  είτε η Περιφέρεια. Αφού ήθελαν να δώσουν «απ ’έξω μίζες» ή ό,τι άλλο να μεθοδεύσουνε, ας τα έκαναν,  όπως αυτοί επιθυμούσαν!»…



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ουσιαστικά αναγνωρίζετε δημοσίως το λάθος σας… Θεωρείτε τον εαυτό σας, ως μοναδικό  υπεύθυνο για την μη αποπεράτωση,  ενός τόσο σημαντικού έργου, κοινής ωφελείας στην Ερμιονίδα; Συνήθως οι ευθύνες, είναι συλλογικές σε αυτά τα επίπεδα…
ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ: «Προσωπικά πιστεύω πως ένα μεγάλο  μέρος  της ευθύνης, για την εμπλοκή του έργου ανήκει στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε έναν υπάλληλο της τότε υπάρχουσας διαχειριστικής  Αρχής στην Τρίπολη, τον κ. Ψαράκη. Ενώ ο ίδιος μας πίεζε αφάνταστα,  να πληρώνουμε τους τεχνικούς συμβούλους του έργου και μάλιστα  φτάσαμε σε σημείο, να έχουμε καταβάλλει και περισσότερα χρήματα απ όσα έπρεπε, όταν του αποστείλαμε τον πρώτο λογαριασμό,  μας τον επέστρεψε για να διορθώσουμε κάποια πράγματα και να συμπληρώσουμε, τα δικαιολογητικά που έλειπαν… Τον ξαναστείλαμε διορθωμένο, μαζί με τον δεύτερο λογαριασμό  και μάλιστα με απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων της τότε Νομαρχίας, (ΤΥΔΚ) γιατί στο μεταξύ, αποσπάστηκε ο  επιβλέπων μηχανικός.  Συγκροτήσαμε επιτροπή παραλαβής και ό,τι  ήταν απαραίτητο αλλά ο κ. Ψαράκης απέρριψε αυτή την φορά και τους δύο λογαριασμούς. Στην συνέχεια φάνηκε τόσο από το πόρισμα του ταμείου συνοχής,  αλλά και από την κείμενες νομοθετικές διατάξεις,  πως ο πρώτος λογαριασμός,  δεν χρειαζόταν τα δικαιολογητικά που μας ζητούσε ο συγκεκριμένος υπάλληλος,  άρα μπορούσε  κάλλιστα να είχε πληρωθεί! Ο  εργολάβος έτσι, θα είχε πάρει κάποια χρήματα και θα είχε προχωρήσει περισσότερο το έργο…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τελικά,  ποια ήταν κατά την γνώμη σας, η πραγματική αιτία της εμπλοκής; Γιατί όλοι αυτοί, όπως φάνηκε, κάπου δεν τα «βρήκαν»;
ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ: Πραγματοποιήσαμε τότε, μια συγκέντρωση στο Γενικό Λύκειο του Κρανιδίου και ειπώθηκε από έναν σύμβουλο της ΔΕΥΑΚ, κάτι περί οικονομικού εκβιασμού, από υπάλληλο σε θέση κλειδί, της Περιφέρειας. Η καταγγελία αυτή καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο απεστάλη, στον τότε Περιφερειάρχη τον κ. Χατζημιχάλη. Έχουν περάσει  σχεδόν τρία χρόνια,  από εκείνη την στιγμή και ακόμη ούτε φωνή ούτε ακρόαση… Θεωρώ πως ο κ. Χατζημιχάλης, όφειλε να κινήσει διαδικασίες με μια ΕΔΕ,  έστω  να το ψάξει λίγο το θέμα…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κατηγορηθήκατε το 2010, ότι  κακώς ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, δεν επιστρέψατε την εγγυητική ύψους τεσσερισήμισι εκατομμυρίων ευρώ,  στον εργολάβο αφού πλέον το έργο, είχε σταματήσει…
ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ: «Όλα αυτά «έπεσαν στο κενό». Υπάρχει έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης,  η οποία  δικαιώνει τόσο εμένα όσο και το τωρινό συμβούλιο της ΔΕΥΑΕΡ,  αλλά και ένα πρόσφατο εισαγγελικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο καλώς δεν επεστράφη η εγγυητική στον εργολάβο, μέχρι να λήξει η αντιδικία και να  βγει η επίμαχη  δικαστική απόφαση».. Αξίζει να σας τονίσω πως υπήρξε και πολιτική παρέμβαση από τον τότε υπουργό Μεταφορών  Υποδομών και Δικτύων, κ. Ρέππα,  ο οποίος με δική του απόφαση, θέλησε να μας αναγκάσει, να επιστρέψουμε την εγγυητική στην ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία. Ωστόσο η Εισαγγελέας κάνοντας χρήση του άρθρου47.παρ2 του ΚΠΔ,  δικαίως απέρριψε την υπουργική απόφαση, μέχρι την οριστική εκδίκαση της όλης υπόθεσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο Ανάργυρο Λεμπέση,  πρώην Δήμαρχο του τέως Δήμου Ερμιόνης, για την συμβολή του στην κατάληξη αυτή. Ήταν ο άνθρωπος που κινήθηκε, έψαξε και  βρήκε το επίμαχο πόρισμα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών,  στο Ναύπλιο».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο δια ταύτα κ. Κακουριώτη,  πότε θα ευτυχήσει η Ερμιονίδα να έχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο; Έχετε κάποια εκτίμηση επί του θέματος;
ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ: «Ποτέ! Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης,  όταν παρενέβησαν λόγω της εμπλοκής που παρουσίασε το έργο, είχαν επισημάνει στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΕΡ,   να προβούν σε κάποιες ενέργειες,  ώστε να  μην χαθούν οριστικά, τα λεφτά του ταμείου συνοχής. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, από την διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ,  ίσως γιατί τους έπεσαν πολλά βάρη γιατί ας μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να αναπροσαρμοστούν στα   «Καλλικρατικά» δεδομένα και ίσως δεν πρόλαβαν,  ή δεν γνώριζαν…Τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν νέα  προγράμματα,  αλλά ο χρονικός ορίζοντας είναι στενός».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στην ίδια μοίρα βρίσκεται προς το παρόν και το θέμα της ύδρευσης με πόσιμο νερό…Παρατηρούνται εδώ και δεκαετίες,  διχογνωμίες,  ίσως εν μέρει δικαιολογημένες, αποτελώντας όμως τροχοπέδη,  στην έναρξη του έργου της αφαλάτωσης…
ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ: «Όταν αναλάβαμε εμείς την ΔΕΥΑΚ το 2006, τα οικονομικά της δεν ήταν στα καλύτερα επίπεδα. Στην τετραετία επάνω αυξήσαμε τα έσοδα, μειώσαμε τις δαπάνες και φέραμε την κατάσταση σε ένα σημείο όχι καλό,  αλλά βελτιωμένο. Έχουμε εγκεκριμένες μελέτες για την επιχείρηση της αφαλάτωσης στην περιοχή της Κοιλάδας, και ακούστηκε παραέξω ότι τα 12.000  κυβικά την ημέρα που προβλέπεται  να διατίθενται,  θα εξυπηρετήσουν το γκόλφ! Ποιο γκόλφ; Βλέπετε εσείς κανένα γκόλφ εδώ γύρω; Το ακούμε χρόνια! Ο βασικός  λόγος ήταν,  αφενός  η ύδρευση και η πώληση  πόσιμου νερού στον κόσμο και αφετέρου η ενίσχυση με αυτόν τον τρόπο των εσόδων της Δημοτικής επιχείρησης. Αν γινόταν κάποια στιγμή το γκόλφ,  θα ζητούσαμε κάτι σαν προκαταβολή,  για να παίρναμε μια ή δύο μονάδες ακόμη, ώστε να πουλάγαμε νερό και σε αυτούς. Δεν μπορείς να αποκλείσεις έργα,  που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.  Από την άλλη, θα σταματούσαν πλέον τα φαινόμενα που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες,  με τα βυτιοφόρα να παίρνουν νερό από κάποιες παράνομες γεωτρήσεις, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις,  στον ήδη καταπονημένο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις…
ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗΣ: «Πιστεύω πως δεν ήταν και τόσο έντονες. Σήμερα που όλοι  βλέπουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, λόγω της χείριστης ποιότητας την οποία πλέον έχει το νερό της Ερμιονίδας, οι διαφωνίες έχουν «εξασθενήσει». Περισσότερο είχε να κάνει, με την στάση του ΚΚΕ που αντιδρά σε όλα,  παρά με την καθολική στάση των κατοίκων της Κοιλάδας..»


 
Οι ίδιοι άνθρωποι που έχασαν το μεγάλο και έτοιμο αυτό έργο και ομολογούν ότι έκαναν γκάφα που το ανέλαβαν, τολμούν σήμερα και πάλι να είναι υποψήφιοι για να διαχειριστούν το έργο που εμείς επανεντάξαμε και γενικότερα τις τύχες της Ερμιονίδας.

Τι άλλο να πούμε εκτός από το να σταματήσουν πλέον να υποτιμούν και να εξαπατούν το λαό της Ερμιονίδας;

Γιατί ο λαός και κρίση καλή έχει και μνήμη.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΣΤΑΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ «ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.