Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Τι πρέπει και τι μπορεί να περιμένει η Ερμιόνη μας, από τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2014.

  


  Οι επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου του 2014, γίνονται σε ένα πλαίσιο και κλίμα, που καθορίζεται από τα δρώμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή με ότι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την Πατρίδα, τον Λαό και τον Τόπο μας, αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που οργανώνει τον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή το νομό του Καλλικράτη.
  Ο Καλλικράτης, νόμος " τέρας ", στραγγαλίζει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης με ένα σωρό συγκεντρωτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, που στο όνομα της πάταξης της διαπλοκής και σε συνδυασμό με την κεντρική πολιτική βούληση, όσον αφορά τους πόρους που διατίθενται στους Ο.Τ.Α και την τραγική τους περικοπή και μείωση, στην ουσία οδηγεί σε μια κατάσταση " Ετεροδιοίκησης " με στόχο τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων και την τελική αδρανοποίησης και κατάργηση του πρωτοβάθμιου αυτού θεσμού οργάνωσης και δράσης των πολιτών.
  Τα σημάδια αυτού του κλίματος είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ εμφανή στις μικρές μας κοινωνίες, με την αδρανοποίηση των δυνάμεων δημιουργίας ορατή και την υποτονική λειτουργία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αυταπόδεικτη. Και δεν είναι λίγες σήμερα οι φωνές και στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στον χώρο των Ο.Τ.Α που είναι αντίθετες με τον νομό του Καλλικράτη και που θέτουν ζήτημα κατάργησης του και αλλαγής, με επαναφορά και ισχυροποίηση του θεσμού των μικρότερων Δήμων και των Κοινοτήτων.
  Σε αυτό το πλέγμα και το κλίμα πρέπει να δούμε και την Ερμιόνη, σαν Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ερμιονίδας και να ανοίξουμε ένα διάλογο μέσα από τον οποίο να προκύψουν προτεραιότητες και δράσεις που θα αναδείξουν τον σημαντικό και αυτόνομο ρόλο που πρέπει και μπορεί να έχει η Ερμιόνη στον Δήμο Ερμιονίδας. Και ο ρόλος αυτός σίγουρα καθορίζεται αφ' ενός μεν από το στίγμα του Δήμου Ερμιονίδας σήμερα, αφ' ετέρου δε από το παρελθόν, τις καταβολές και την ιστορία της Ερμιόνης και τις πρωτοπόρες δυνάμεις που διαθέτει και επιβάλλεται να αναδείξει προς όφελος της ίδιας και της κοινωνίας των Ερμιονιτών.
  Ο Δήμος Ερμιονίδας, όπως και πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα, έχουν έκδηλα τα σημάδια των επιλογών της κεντρικής διοίκησης και όσον αφορά και το έμψυχο στελεχιακό δυναμικό και τους εργάτες και τα  μέσα. Με το πάγωμα των προσλήψεων, η μόνη διέξοδος είναι οι εποχιακές 8/μηνες ή 2/μηνες συμβάσεις, μόνο σε ανταποδοτικές υπηρεσίες ( καθαριότητα ) και οι 5/μηνες συμβάσεις κοινωνικής εργασίας μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. Και αυτές οι συμβάσεις γίνονται με το " σταγονόμετρο ". Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να επανδρωθούν από στελεχιακό και υπαλληλικό προσωπικό, διότι κάτι τέτοιο απέφυγε να το θεσμοθετήσει με το χαρακτήρα του αναγκαίου ο νόμος του Καλλικράτη και όλα τα μέτρα και προγράμματα " κινητικότητας ", ελάχιστα απέδωσαν. Χαρακτηριστικά στον Δήμο Ερμιονίδας παρ' όλες τις  παραστάσεις και τις αναφορές πριν λίγες μέρες ήλθε μια διοικητική υπάλληλος με απόσπαση. Και δεν είναι καθόλου υπερβολικό να αναφέρουμε ότι υπηρεσίες που προβλέπονται στον Οργανισμό Υπηρεσίας του Δήμου δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει δυναμικό να τις στελεχώσει, νευραλγικές υπηρεσίες λειτουργούν με μία υπάλληλο ( τεχνική υπηρεσία ) και οι υπάλληλοι που υπάρχουν έχουν διπλά και τριπλά παράλληλα καθήκοντα.
  Τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία ή μάλλον για το αντίθετο προδιαθέτουν. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που μόλις αρκούν για τις μισθοδοσίες του προσωπικού. Τα χρήματα της Σ.Α.Τ.Α, που είναι για τεχνικά έργα, από 650.000 ευρώ που ήταν το 2011 έχουν μειωθεί σε 165.000 ευρώ το 2014. Οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών ελάχιστες και αφερέγγυες χρονικά και αναφέρω ότι τα χρήματα για τις καθαρίστριες έχουν πάνω από ένα χρόνο να καταβληθούν στον Δήμο Ερμιονίδας από τον αρμόδιο κρατικό φορέα και εμείς σαν Δήμος σεβόμενοι τον κόπο και την εργασία που προσφέρουν, τις έχουμε πληρώσει στο ακέραιο, εκ των ενόντων. Κάποιοι φορείς που οφείλουν να πληρώνουν στον Δήμο ( ΛΑΓΗΕ για τις ανεμογενήτριες, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ξενοδοχειακές μονάδες  κ.λ.π ), χαρακτηρίζονται από μικρή ή μεγάλη ασυνέπεια με αποτέλεσμα ο Δήμος να παίρνει αυτά που δικαιούται μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις ακόμα και δικαστικές προσφυγές. Τα ανταποδοτικά τέλη που αποδίδονται στον Δήμο από την ΔΕΔΗΕ και που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δραματικά μειωθεί ( από 100.000 ευρώ τον μήνα που ήταν το 2011, σήμερα έχουν μειωθεί στο μισό 50000 ευρώ και μερικές φορές πιο κάτω ) και υποτίθεται ότι από αυτά τα έσοδα πρέπει ο Δήμος να πληρώνει όλες τις ανταποδοτικές του λειτουργίες ήτοι υπηρεσία καθαριότητας και υπηρεσία πράσινου.
  Θα ήθελα να σταθώ και σε μια πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου  ( του Γενάρη του 2014 ), απόφαση καλά οργανωμένη και σκηνοθετημένη από κέντρα και κύκλους που τολμούν και σήμερα να ζητάνε την ψήφο των Δημοτών και να θέλουν να κυβερνήσουν τον τόπο μας. Είναι η γνωστή απόφαση με την οποία ο Δήμος παραιτήθηκε του δικαιώματος που είχε, να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, με την οποία η υποχρέωση εισφοράς σε χρήμα των εταιρειών MIND COMPASS και Ειδικού Σκοπού 14, δικαστικά, νόμιμα και ένα βήμα ( συγκεκριμένα 5 μέρες ), πριν την τελεσιδικία της, προσδιορισμένη πάνω από 1.000.000 ευρώ, μετατρεπόταν σε εισφορά γης περίπου 45 στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη απόφαση και η στάση όσων την μεθόδευσαν και την ψήφισαν, θεωρώ ότι αποτελεί μέγα πλήγμα και μαύρη σελίδα για το σήμερα και το αύριο του Δήμου Ερμιονίδας και όσον αφορά την οικονομική και όσον αφορά την ηθική πλευρά του θέματος. Και αυτοί οι συγκεκριμένοι που πρωτοστάτησαν και απεμπόλησαν τα δικαιώματα του Δήμου και των δημοτών, σήμερα προσβάλλοντας τους πάντες και τα πάντα είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Δήμο μας και αποτολμούν σήμερα να μας πουν ότι θα διεκδικήσουν. Μάλλον πρέπει να ντρέπονται. Ήταν χρήματα που έπρεπε νόμιμα να καταβληθούν πριν αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες στις συγκεκριμένες μονάδες, χρήματα που εδικαιούτο ο Δήμος και οι δημότες μας, χρήματα που η Δημοτική Διοίκηση του Δημήτρη Καμιζή τα διεκδίκησε έντιμα και με μεγάλο δικαστικό αγώνα και ήρθε αυτή η " μαύρη " απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τα απεμπολήσει, ικανοποιώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, επιφέροντας σοβαρό οικονομικό πλήγμα και καταδικάζοντας τον Δήμο Ερμιονίδας σε οικονομικό μαρασμό. Πόσο διαφορετικά σε όλα τα επίπεδα θα ήταν τα πράγματα για όλους, αν αυτά τα χρήματα έφταναν στο Ταμείο του Δήμου και στους δημότες που τα δικαιούνταν.
  Σε αυτό περίπου το δυσμενές από κάθε πλευρά πλαίσιο λειτουργήσαμε 3.5 χρόνια, κάναμε αρκετά πράγματα, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας και την δυνατότητα των υπαρχουσών υπηρεσιών. Και για αυτά που κάναμε υπάρχουν στοιχεία στην χρήση και κρίση όλων των δημοτών. 
  Θεωρώντας ότι απέδωσα, όσο πιο απλά μπορούσα, την κατάσταση σήμερα στο Δήμο Ερμιονίδας, που δεν απέχει και δεν μπορεί να απέχει από την επικρατούσα στην Πατρίδα μας εικόνα.
  Σε αυτό το τοπίο θέλω να τοποθετήσω το σήμερα και το αύριο της Ερμιόνης μας. Για να είμαι ξεκάθαρος, μετρημένος και σαφής και όχι υπερφίαλος κοινωνός μιας " παλιοκομματούρας " αναθεματισμένης εποχής, που πολλοί δίπλα μας εκφράζουν και για να κρατήσω σαφή απόσταση από αυτούς τους κύκλους και τα φαινόμενα, που πρώτα απ' όλα υποτιμούν και προσβάλουν τους ίδιους τους πολίτες μας.
  Η επόμενη Δημοτική διοίκηση που θα αναδειχθεί με την ψήφο του λαού και η οποία πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι η παράταξή μας η " ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ", θα έχει κεντρικά να διαχειριστεί σοβαρά προβλήματα, σε ένα πολύ δυσμενές κλίμα, που καθημερινά θα επιβαρύνεται. Επειδή όμως σαν Παράταξη έχουμε τις καταβολές μας τον απλό πολίτη και την δύναμη και την ώθηση την παίρνουμε από αυτόν, είναι δεδομένο και το ότι  επ' ωφελεία του θα την χειριστούμε, με διαφάνεια, νομιμότητα και καθαρά χέρια. Γιατί ουδεμία, μα ουδεμία σχέση έχουμε με οργανωμένα συμφέροντα, ως κάποιοι άλλοι συνδυασμοί - συνδιεκδικητές σε αυτή την μάχη και αυτό είναι εμφανέστατο παντού. Το γεγονός αυτό φέρνει τους απλούς και αγνούς δημότες μας, τους ανθρώπους του μεροκάματου και της καθημερινής μάχης για την ζωή δίπλα μας, μέλη και μαχητές της Παράταξής μας και τρομοκρατεί τους άλλους συνδυασμούς. Εμείς στην " ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ", δεν στεγάζουμε συμφέροντα. Στεγάζουμε τους απλούς δημότες που δίνουν καθημερινά την μάχη της επιβίωσης, έχουν καθαρά χέρια και αποδεδειγμένα αγαπούν τον Τόπο μας.
  Είμαι σίγουρος ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, έχουμε την δυνατότητα με σύνεση, διαφάνεια, ισονομία και αποτελεσματικότητα :
- Να κατοχυρώσουμε ότι θετικό έχει γίνει, γιατί υπάρχει θετικό δείγμα γραφής στον Δήμο σήμερα, όσο και αν κάποιοι κλείνουν τα μάτια γιατί έτσι τους βολεύει και έτσι τους επιβάλλουν.
- Να προχωρήσουμε όσα έχουν δρομολογηθεί, γιατί είναι έργα αναγκαία και καθομολογούμενα, διατηρώντας το δικαίωμα σαφώς των ιεραρχήσεων και των διορθωτικών παρεμβάσεων.
- Να παλέψουμε ώστε να υπάρξει ώθηση και λύση σε κάποια κεντρικά ζητήματα που μπαίνουν στο πρόγραμμά μας όπως καθαριότητα - ανακύκλωση - κομποστοποίηση και διαχείριση απορριμμάτων, πρόβλημα νερού, οργάνωση - ανάπτυξη - προβολή του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, πολιτισμός, τουρισμός με όλα τα παρελκόμενα και στήριξη και ανάπτυξη των κοινωνικών δομών του Δήμου. Σίγουρα δεν είναι εύκολα αυτά. Έχουμε όμως και την εμπειρία και την γνώση και την θέληση και τις δυνάμεις να παλέψουμε.
- Παρ' όλες τις παθογένειες και τις αδυναμίες που έχει ο Δήμος μας, να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε και να εκτελέσουμε τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτά, αλλά να εντάξουμε και νέα. Τα χρηματοδοτικά αυτά  προγράμματα είναι σοβαρό " εργαλείο ", που πρέπει και να τα εκμεταλλευόμαστε και να έχουμε την ικανότητα να εντάσσουμε έργα, να τα εκτελούμε και να τα παραδίδουμε στους δημότες μας.
- Με ήθος - διαφάνεια - συνέπεια και χωρίς καμία δέσμευση υποχρέωσης εκ μέρους του Δήμου, να επιδιώκουμε δωρεές στον Δήμο μας, γιατί στο σημείο αυτό υπάρχει  σοβαρό και πλούσιο παρελθόν και πρέπει στο ίδιο πνεύμα να υπάρξει και μέλλον.
- Να στηρίξουμε σε κάθε επίπεδο τον εθελοντισμό, που διαμορφώνει συνειδήσεις και πρακτικές και εκφράζει κάτι πολύ σημαντικό ( προσφέρω αφιλοκερδώς στον Τόπο μου και στους συνδημότες μου, χωρίς να ζητάω ανταμοιβή ) και επιπλέον συνεισφέρει τα μέγιστα στην λειτουργία του Δήμου και της κοινωνίας μας.


  Η Ερμιόνη μας, τώρα μέσα σε όλα τα παραπάνω, πως μπορεί να υπάρξει, πως πρέπει να σταθεί και που να στοχεύσει. Σίγουρα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την επόμενη  Δημοτική διοίκηση και η παράταξή μας η " ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ", ήδη πειστικά τις έχει υποβάλλει στην κοινωνία της Ερμιόνης, γιαυτό και απολαμβάνει μεγάλης ανταπόκρισης και εκτίμησης. Ταυτόχρονα το επόμενο Τοπικό Συμβούλιο πρέπει να κινείται μαζί με τους Ερμιονίτες στην λογική του " χτίζω και διεκδικώ ". Πέρα από όλα αυτά η Ερμιόνη μας έχει τα " ιδιαίτερα ", τα " δικά " της που πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να τα διαχειριστεί, ώστε να είναι " δυνατός πόλος " μέσα στο Δήμο Ερμιονίδας.
  Πρωταρχικό και κυρίαρχο θέμα είναι η ανασύνθεση, με όλη την ευρύτητα και την πολυμορφία που εμπεριέχει ο όρος, του κατακερματισμένου εδώ και πολλά χρόνια κοινωνικού της ιστού. Γιατί η κατάσταση που επικρατεί και τα φαινόμενα που εμφανίζονται δεν αξίζουν στους Ερμιονίτες και στις Ερμιονίτισσες. Σε αυτό το μεγάλο σκοπό, σημαντικό ρόλο θα παίξουν όλες οι υγιείς εθελοντικές ομάδες και δυνάμεις που χρόνια τώρα έχουν αποδείξει,με τα έργα τους, πως αγαπούν την Ερμιόνη και δεν σταματούν να αγαπούν την Ερμιόνη μας και να προσφέρουν εθελοντικά και χωρίς υστεροβουλία τα μέγιστα. Στο μεγάλο αυτό εθελοντικό κίνημα, που θα ανυψώσει και την Ερμιόνη σαν Τόπο και θα επαναφέρει την ηρεμία στην κοινωνία της και θα αποκαταστήσει τους δεσμούς ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες έχουν θέση :
- Οι απλές Ερμιονίτισσες και οι Ερμιονίτες, που όλοι μας τους έχουμε δει να σκουπίζουν τους δρόμους, να περιποιούνται τις αυλές και τα σπίτια τους και τα αλσύλλια και δημόσιους χώρους της Ερμιόνης.
- Οι Ερμιονίτες και Ερμιονίτισσες που ασπάστηκαν το μήνυμα και τις αρχές του Εθελοντισμού και το έκαναν πράξη, κατά το παρελθόν, παρ' ότι για αυτό κατασυκοφαντήθηκαν και λοιδωρήθηκαν.

- Οι σύλλογοι και οι φορείς της Ερμιόνης.
- Τα σχολεία μας, με τους συναδέλφους δάσκαλους, καθηγητές και τα παιδιά που επεξεργάζονται περιβαλλοντικά προγράμματα.

- Η εκκλησία μας, με τις υπηρεσίες που προσφέρει και τις δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιήσει.
 
- Οι απανταχού Ερμιονίτες και οι Ερμιονίτισσες και κυρίως οι συμπατριώτες και συμπατριώτισσες του Ερμιονικού Συνδέσμου, που χρόνια τώρα, είναι επιφανείς εθελοντές και το έργο τους στην Ερμιόνη είναι ανεκτίμητο.
 - Μεμονωμένοι επιφανείς συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας, που όποτε και όπου χρειάστηκε, βοήθησαν και βοηθούν απλόχερα την κοινωνία της Ερμιόνης. 
- Και σαφώς και όποιες δυνάμεις εμφανιστούν στην πορεία, γιατί το εθελοντικό κίνημα από μόνο του έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, απορρίπτοντας τα στεγανά και τα περιχαρακώματα.
  Τι πρέπει να ζητά αυτό το μεγάλο εθελοντικό κίνημα : ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ.
Γιατί Πολιτισμός, μεταξύ των άλλων σημαίνει :
- Ανάδειξη, διατήρηση και προβολή της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του χθες της Ερμιόνης.
- Οργάνωση του πρωτογενή τομέα και προβολή αυτών που η μάνα Γη της Ερμιόνης και ο ιδρώτας και ο μόχθος των εργατών της Γης μας χαρίζει.
- Καθαρές γειτονιές.
- Διαχείριση από εμάς τους ίδιους των απορριμμάτων μας, με περιβαλλοντική συνείδηση ( Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση ).
- Αθλητισμός σε όλες τις μορφές και για όλες τις ηλικίες.
- Επαφή, συζήτηση και ζεστασιά και μέσα στις κοινωνικές ομάδες και ανάμεσα σε αυτές.
- Ιδιαίτερη ενασχόληση της κοινωνίας με τους αναξιοπαθούντες και τους ευπαθείς συμπολίτες μας.
  Αυτό λοιπόν το εθελοντικό κίνημα, μέσα από τον πολιτισμό σε κάθε του δράση, θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα που θα ανατάξουν την κοινωνία της Ερμιόνης μας και θα την κάνουν την Ερμιόνη που όλοι θέλουμε και την Ερμιόνη που μας αξίζει.

Σταύρος Κούστας
Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας 
και 
υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Ερμιόνης 
με την " ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.