Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τώρα ζητάνε και τα ρέστα.

  Η Δημοτική Παράταξη του κ. Σφυρή " απαντώντας " στην χθεσινή μου ανάρτηση αποφεύγει να σταθεί στην ουσία (συγκρότηση Συντονιστικού Οργάνου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας ) και αναμασά χιλιοειπωμένα και αυταπόδεικτα πράγματα.     
  Για τον καταλογισμό ευθυνών που επιχειρεί, ένα μόνο θα αναφέρω και αυτό φτάνει: Πρόβλημα έντονο, πιεστικό και με τέτοιες διαστάσεις και επιπτώσεις όπως το δικό μας, έχουν οι Δήμοι Πύλου - Νέστορος και Πύργου - Ολυμπίας. Τι κοινό έχουμε εμείς με αυτούς τους Δήμους; ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ!!! Ποιος τον έφερε και τον επέβαλε τον δεματοποιητή στον Δήμο μας και ποιος ήθελε να φέρει και τα απορρίμματα του Λυγουριού και της Επιδαύρου ( Ευτυχώς για το δεύτερο μας φύλαξε ο Θεός ); Ο κ. Σφυρής και η Παράταξή του, που έφτασαν μέχρι το κλείσιμο του δρόμου για να εγκατασταθεί το " τέρας ".   
  Αυτοί ευθύνονται καθ΄ολοκληρία, διότι και άλλους Δήμους πίεσαν με έντονο και εκφοβιστικό τρόπο να δεχτούν τους δεματοποιητές σύμμεικτων. Ευτυχώς για τους Δήμους αυτούς και τους κατοίκους τους, οι Δήμαρχοι και οι κάτοικοι αντέδρασαν και την γλύτωσαν και 9 δεματοποιητές είναι ακόμα στις αποθήκες, χωρίς κανένας μέχρι σήμερα να έχει ζητήσει ευθύνες. Η όλη κατάσταση, οι ανυπολόγιστες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και η οικονομική αιμορραγία του Δήμου και των Δημοτών μας, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιλογή του κ. Σφυρή και της Παράταξής του.
  Ήταν πολύ λογικό και θέμα χρόνου, όπως και προφητικά ο Δήμαρχός μας Δημήτρης Καμιζής είχε προβλέψει, να δημιουργηθεί το αδιέξοδο και η υπερχωματερή στο Σταυρό Διδύμων, σαν αποτέλεσμα της " εγκληματικής " επιλογής του δεματοποιητή και της πολλαπλής αδυναμίας ακόμα και άρνησης των αρμοδίων αρχών ( Περιφέρεια Πελοποννήσου, Φ.Ο.Δ.Σ.Α Πελοποννήσου, Υ.Π.Ε.Κ.Α ) να δώσουν οποιαδήποτε λύση, έστω και με την μορφή της προσωρινής.
  Εμείς στον συγκεκριμένο χώρο, τον Κάμπο Κρανιδίου αποθηκεύαμε τα οικιακά απορρίμματα προς μεταφορά και μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η επιλογή τους στο Σταυρό Διδύμων. Απορρίμματα που περισυλλέγαμε κατά κύριο λόγο μέσα από τους οικισμούς, ώστε να διαφυλάξουμε όσο γίνεται την δημόσια υγεία, τα αποθηκεύαμε προσωρινά προς μεταφορά. Και πράγματι με τιτάνιες δικές μας πιέσεις και προσπάθειες πετύχαμε αρχικά να μεταφερθούν στο Χ.Υ.Τ.Α Φυλής 4300 tn απορριμμάτων για τους οποίους οι δημότες μας πλήρωσαν 350.000 ευρώ. Και αυτό ήταν μονόδρομος μετά την κατάσταση στο Σταυρό Διδύμων. Και πετύχαμε να συνεχίσουμε με μεταφορά 2000 tn ακόμα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Εκεί όμως αντιμετωπίσαμε την αδυναμία των υπευθύνων αρχών και τα γνωστά στην χώρα μας προεκλογικά παιγνίδια.
  Απορεί ο κ. Σφυρής και η Παράταξή του γιατί δεν παρίσταντο κάτοικοι της περιοχής στο εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να μάθει πως το λογικό ήταν οι κάτοικοι να είχαν αντιδράσει και δυναμικά μάλιστα πιο πριν. Το γιατί δεν το έκαναν οφείλεται στην κατανόηση του προβλήματος, στην καλή τους διάθεση και στην ελπίδα ότι κάποια στιγμή επιτέλους θα ξεκινήσει πάλι η μεταφορά και για αυτό τους ευχαριστούμε.
  Η προτροπή που μας απευθύνει η Παράταξη του κ. Σφυρή να μην αποθέσουμε πλέον απορρίμματα σε αυτό τον χώρο, δείχνει την ανευθυνότητά της, δεν βοηθά κανένα, αντίθετα επιβαρύνει την κατάσταση, γιατί με την πρόταση αυτή, θέλει τα απορρίμματα να μείνουν στους οικισμούς, μέσα και έξω από τους κάδους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και δεν μας λέει αν θα κάνουμε αποκομιδή απορριμμάτων και που θα εναποθέσουμε. Μήπως θέλει στο Σταυρό Διδύμων, στα 4 επιπλέον στρέμματα που έχει ζητήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ταυτόχρονη επαναλειτουργία του δεματοποιητή; Μήπως στο Ρορό, στα Δισκούρια, στο Κρόθι; Είναι ο αυριανός Δήμαρχος και θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των δικών του επιλογών στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχει λοιπόν να μας προτείνει κάποια από τις άμεσες και βιώσιμες λύσεις που συζήτησαν και συζητούν αυτός, ο κ. Τατούλης και οι επιτελείς τους;
  Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η άρνηση εκ μέρους της Παράταξης του κ. Σφυρή του Συντονιστικού Οργάνου που προτείναμε, με στόχο άμεσες και δυναμικές παραστάσεις και κινητοποιήσεις, είναι εγκληματική. Σαν αυριανός Δήμαρχος έχει υποχρέωση, αφού απορρίπτει την δική μας πρόταση, να μας πει τι προτείνει αυτός και μετά την απόρριψη της πρότασής μας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και που αναλαμβάνει είναι μέγιστο.
  Αυτή ήταν και η ουσία της προηγούμενης ανάρτησής μου, την οποία σκοπίμως και τεχνηέντως ο κ. Σφυρής και η Παράταξή του απέφυγαν και προσπέρασαν. Αυτό όμως που δεν θα αποφύγουν και να προσπεράσουν είναι η δίκαιη απαίτηση των κατοίκων για λύση  του προβλήματος εδώ και τώρα.

Σταύρος Κούστας
Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.