Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Ερμιονίδας στις εκδηλώσεις των Σαλαμινίων 2012

 

Ο Δήμος Ερμιονίδας έδωσε το παρόν στις εκδηλώσεις εορτασμού της μάχης της Σαλαμίνας το 480 π.Χ, με αντιπροσωπεία από τον Αντιδήμαρχο κ. Σταύρο Κούστα και τον Δημοτικό σύμβουλο κ. Ηλία Βελούδη.

Στην κορυφαία αυτή στιγμή της ιστορίας της χώρας μας αλλά και της εξέλιξης και διατήρησης του πολιτισμού της Δύσης, συμμετείχε η αρχαία πόλις των Ερμιονέων με τρεις τριήρεις. Ως γνωστόν, αρχής γενομένης από τις περσινές εκδηλώσεις, έχει υπάρξει αδελφοποίηση των σημερινών Δήμων που εκπροσωπούν τις 23 Πόλεις -Κράτη που συμμετείχαν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και ήταν: Αθήνα, Αίγινα, Μέγαρα, Τροιζηνία, Ερέτρια, Κόρινθος, Σπάρτη, Σικυών, Επίδαυρος, Αμβρακία, Νάξος, Ερμιόνη, Λευκάδα, Κέα, Κύθνος, Στύρα, Κρότωνας κάτω Ιταλίας, Χαλκίδα, Τήνος, Σύρος, Σέριφος, Λήμνος, Μήλος.

Στα πλαίσια αυτής της αδελφοποίησης των Δήμων, από πέρσι λειτουργεί δίκτυο, το οποίο εκλέγει κάθε χρόνο τριμελή συντονιστική γραμματεία, στην οποία επιπλέον συμμετέχει αυτοδικαίως και ο Δήμος Σαλαμίνας, και κατά αλφαβητική σειρά κάθε Δήμος θα διατηρεί για ένα χρόνο στην κατοχή του την σημαία των Σαλαμινίων (πέρσι τιμητικά δόθηκε στον Δήμο Σπάρτης και από φέτος αλφαβητικά πλέον στο Δήμο Αθηναίων).

Κορυφαία διαδικασία του δικτύου των Δήμων, (πέρα από τις ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της μάχης της Σαλαμίνας), είναι η ετήσια διαβούλευση όλων των αντιπροσωπειών που καθορίζει γενικούς στόχους και το πρόγραμμα της ετήσιας δράσης του δικτύου των αδελφοποιημένων Δήμων. Κεντρικός στόχος του δικτύου είναι το 2021, όπου είναι η επέτειος των δυόμισι χιλιάδων χρόνων από την ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Ελλάδα θα έχει την τιμή να ορίσει μία Ελληνική πόλη σαν Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αυτή να είναι η Αττική με επίκεντρο την Σαλαμίνα και στα πλαίσια αυτής της ανάθεσης να γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στο δίκτυο. Επίσης, σε κεντρικό επίπεδο του δικτύου είναι η αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που υποβαθμίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους με σημείο αιχμής την ανάπλαση του χώρου τύμβου Σαλαμινομάχων και τον καθαρισμό του αρχαίου λιμένα με απομάκρυνση των ναυαγίων που υπάρχουν εκεί και η αλλαγή χρήσης του χώρου από βιομηχανική ζώνη σε ιστορικό αρχαιολογικό πάρκο.

Πλούσια ήταν η συνεισφορά και παρέμβαση της αντιπροσωπείας του Δήμου μας στην χτεσινή ετήσια διαβούλευση του δικτύου των Δήμων, όπου διαπιστώθηκε ότι ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Τσαβαρής και η εκτελεστική γραμματεία του δικτύου έδωσαν σημαντική ώθηση στους στόχους του δικτύου και με μία ιδιαίτερα εξωστρεφή δραστηριότητα έχουν κάνει αρκετά ώριμο στα διεθνή κέντρα που αποφασίζουν το αίτημα να είναι Πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021 η Αττική με επίκεντρο την Σαλαμίνα και με ότι αυτό συνεπάγεται για τους Δήμους του δικτύου (απομένει βέβαια η αποδοχή του αιτήματος από τις ελληνικές υπηρεσίες).

Στην χτεσινή διαβούλευση αποφασίστηκε το δίκτυο να συμβάλει στην ευρύτερη ανάδειξη της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στην διερεύνηση των ιστορικών δεσμών των πόλεων μας με παράλληλη, ανταλλαγή εμπειριών σε τομείς αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού και, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται ενδεικτικά να πραγματοποιηθούν :

1) Ανταλλαγές επισκέψεων εκπροσώπων των Δήμων, ομάδων εργασίας και ειδικών για να μεταφέρουν αμοιβαία εμπειρία και γνώσεις πάνω σε θέματα πολιτισμού

2) Ανταλλαγές επισκέψεων αντιπροσωπευτικών ομάδων, όπως μαθητών, νέων γυναικών αθλητών και καλλιτεχνικών σχημάτων ( μουσικών, χορευτικών θεατρικών κλπ ) με στόχο την καλύτερη γνωριμία του πληθυσμού των Δήμων μας.

3) Ετήσια συνάντηση Νέων στην έδρα του Δήμου που κάθε φορά κατέχει την σημαία των Σαλαμινίων. Τα έξοδα θα βαρύνουν τον κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η πρόταση της αντιπροσωπείας μας για εκμετάλλευση της ένταξης του Δήμου Σαλαμίνας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής απεικόνισης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και θα συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικότητας της, έτσι ώστε να δοθεί η αρμόζουσα ευρύτητα και βαρύτητα στο σπουδαιότερο γεγονός της αρχαίας ελληνικής ιστορίας (ΦΕΚ 305 Β/26.05.1982). Παράλληλα επισημάνθηκε με ιδιαίτερη αναφορά η ανάδειξη της μοναδικότητας και σπουδαιότητας της μάχης της Σαλαμίνας με μορφές εκδηλώσεων που μπορεί με τον χαρακτήρα κοινών δράσεων ανάμεσα στους Δήμους να είναι:

1.Ημερίδες-Συμπόσια και συνέρια για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας

2.Αθλητικές εκδηλώσεις

3.Ανταλλαγές μεταξύ μαθητών σχολείων

4.Συναντήσεις μεταξύ κοινωνικών και οικονομικών φορέων,

5.Εκδηλώσεις λατρείας

Η αντιπροσωπεία του Δήμου μας δεν παρέλειψε στα πλαίσια της χτεσινής διαβούλευσης να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και να ενημερώσει για το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, καθώς επίσης ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της πάνω στο κεντρικό πανελλαδικό πρόβλημα των Δήμων σήμερα που δεν είναι άλλο από τα οικονομικά των Δήμων.

Η αντιπροσωπεία μας στο περιθώριο των εκδηλώσεων είχε και διμερείς επαφές με αντιπροσωπείες άλλων Δήμων, από τις οποίες υπήρξαν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για μορφές συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο μας και σε άλλους Δήμους.

 

Σταύρος Κούστας Αντιδήμαρχος

Ηλίας Βελούδης Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.