Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Όταν έκλεινε ο δρόμος στο Δίδυμο...

   Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για την κατάσταση στο χώρο του ¨Δεματοποιητή¨ στο Σταυρό Διδύμων και οι φυσικοί και ηθικοί κατηγορούμενοι κάνουν αγωνιώδη προσπάθεια να γίνουν κατήγοροι, χωρίς να το καταφέρνουν, κάποια πράγματα ας μπουν στην θέση τους για να πάρει ο καθένας μας την προίκα που του ανήκει...
   Ο Δεματοποιητής εγκαταστάθηκε στον συγκεκριμένο χώρο με βάση τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων Δημοτικών αρχών Κρανιδίου ( κ. Σφυρής ), Ερμιόνης ( κ. Λεμπέσης ) οι οποίοι μάλιστα είχαν πάρει και απόφαση και ενέκριναν την Προγραμματική Σύμβαση της λειτουργίας του δεματοποιητή. Σύμφωνα με σχεδιασμό θα συμμετείχε και ο Δήμος Λυγουριού - Επιδαύρου ( κ. Τσακαλιάρης ), ο οποίος όμως ουδέποτε ενεργοποιήσε την Προγραμματική Σύμβαση που είχε εγκρίνει...
   Ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε προμηθευτεί 12 Δεματοποιητές και εμείς με εξαιρετική σπουδή τρέξαμε να πάρουμε την πρωτιά!!! Μας είχαν όμως προλάβει οι Μολάοι Λακωνίας... Στη παρέα των Δεματοποιητών προστέθηκε πρόσφατα και ο Δήμος της Πύλου... Οι άλλοι 9 Δεματοποιητές δεν έχουν μέχρι σήμερα εγκατασταθεί γιατί υπάρχει απροθυμία έως και αντίδραση από τις κατά τόπους διοικήσεις κάτω από το αδιέξοδο των ήδη λειτουργούντων. Εμείς πάντως τρέξαμε... Στήσαμε τα κανάλια και τα ΜΜΕ γιατί ήταν προεκλογική περίοδος... Δέστε που φτάσαμε....
   Δεν έφτανε όμως για τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές η άνευ όρων ( θα το εξηγήσω πιο κάτω ) παράδοση στην δίνη των αδιέξοδων επιλογών της Περιφέρειας. ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ!!!
   Και όλα αυτά όταν :
  1.  Δεν είχε καθοριστεί, ούτε και υπήρχε προοπτική διαχείρησης των δεματων με τα σύμμεικτα απορρίμματα ( σήμερα υπάρχουν γύρω στα 5000 δέματα ).
  2. Δεν είχε διευκρινιστεί η επικινδυνότητα και λυθεί το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων του δεματοποιητή, με αποτέλεσμα πολύ αργότερα ( Φεβρουάριος 2011 ) να έρθει από την δική μας Δημοτική Διοίκηση στην επιφάνεια και ύστερα από τα ¨μαχαιρώματα¨ του ΦΟ.Δ.Σ.Α Αργολίδας και του εργολάβου μέσω σχετικών εγγράφων που υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Δήμου μας.
  3. Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΗΓΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ, παρ' ότι υπερθεμάτιζε για αυτόν, είχε πάρει και  σχετική απόφαση ( 167/2010 ) και εγκαλούσε και τον πρώην Δήμο Κρανιδίου να εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση. Παρ' όλες τις αποφάσεις και τις παραινέσεις  ο πρώην Δήμος Ερμιόνης  και τα εναπέθεται στο Χ.Α.Δ.Α στο Ρορό ακόμα και μετά το κλείσιμό του στις  14-12-2010 σύμφωνα με την 40688/20319 απόφαση του Περιφερειάρχη.Και αυτό χαρακτηριζόταν σαν ¨μαγκιά¨ ( μια από τις πολλές )... γιατί σιγά μην τα πάνε για να πληρώσουν, όπως έλεγαν... Τα απορρίμματα σταμάτησαν να πέφτουν στο Ρορό με παρέμβαση της δικής μας Δημοτικής Αρχής από τις 3 Ιανουαρίου 2011!!!
   Απέμεινε λοιπόν από όλους τους συμβαλλόμενους εταίρους Δήμους της σύμβασης ο πρώην Δήμος Κρανιδίου και ο κ. Σφυρής μόνος, να πάρει απόφαση να εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση 191/ 22-11-2010 και να εναποθέτει τα απορρίμματα στο χώρο του δεματοποιητή και να δημιουργεί 5000 μπάλες με σύμμεικτα σκουπίδια χωρίς κανείς να γνωρίζει κάτι για το μέλλον τους... Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης του θέματος από τους εταίρους συμβαλλόμενους Δήμους ήταν η Επίτροπος του Ελεκτικού Συνεδρίου να κρίνει μη σύννομη την Προγραμματική Σύμβαση, το ένταλμα πληρωμής προς τον ΦΟ.Δ.Σ.Α για την συμβατική οικονομική υποχρέωση από τον Δήμο Κρανιδίου να μην μπορεί να πληρωθεί καθαρά νομικά ( και όχι από δικιά σας μαγκιά και μαεστρία όπως διατείνεστε ). Μάλιστα δείξατε και την μέγιστη ασυνέπεια στην υπόδειξη της Επιτρόπου για τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης με υποδείξεις της σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στον ΦΟ.Δ.Σ.Α και στον εργολάβο. Έτσι ο εργολάβος αποχώρησε γιατί δεν υπήρχε τρόπος να πληρωθεί.
   Εδώ υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα προς όλους όσους υπερθεμάτισαν, υπερασπίστηκαν και με ανεξήγητη σπουδή, έσπευσαν να δίνουν προς κάθε κατεύθυνση συνεντεύξεις ανάδειξης του δεματοποιητή, όπως στήθηκε, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς και διαχείρισης των δεματοποιημένων, σαν την πανάκεια της επίλυσης του μεγάλου προβλήματος των απορριμμάτων και μάλιστα να κλείσουν τον δρόμο για την άμεση εγκατάσταση : ¨Όταν εσείς κ. Λεμπέση και κ. Τσακαλιάρη σαν συμβαλλόμενοι που συμφωνείτε, δεν στηρίζετε την επιλογή σας, τι ζητάτε και τι επιδιώκετε με την φραστική συμφωνία σας και την αγωνιστική σας παρουσία στο κλείσιμο του δρόμου στα Δίδυμα για να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής; 
   Εσείς κύριε Σφυρή, γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο χώρο, στην είσοδο του Δήμου μας και κοντά στα Δίδυμα; Μπορείτε να μας πείτε γιατί πουθενά δεν το έχετε πει μέχρι σήμερα;  
   Γιατί κύριε Σφυρή δεχτήκατε την παραχώρηση 40 στρεμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο από την Περιφέρεια για λειτουργία  δεματοποιητή με την υπ' αριθμό 11 /09-06-2010 απόφαση κατά πλειοψηφία του τότε Δημοτικού Συμβουλίου;
   Κύριε Σφυρή όταν βλέπατε ότι οι εταίροι δεν έχουν σκοπό να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και η υπόθεση δεματοποιητής οδηγούσε μετά το αδιέξοδο με τις μπάλες και την διακοπή λειτουργίας τι κάνατε;  Ομολογήσατε μεγαλόπρεπα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας ότι σας ΑΞΑΠΑΤΗΣΑΝ!!! Αυτό δεν φτάνει σαν εξήγηση για μια δαπάνη πολύ μεγάλου κόστους και δεν σας απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες που έχετε για την κατάσταση που μας παραδώσατε!!! Και προσπαθείτε να κρύψετε και να κρυφτείτε από τους κατοίκους μας πίσω από την προσωπική σας εξαπάτηση και την εκτίμηση σας ότι όλα έβαιναν καλώς... Αν έτσι ήταν τα πράγματα, γιατί σταμάτησε η λειτουργία του και γιατί εκεί έμειναν 5000 μπάλες δεματοποιημένες με τα επακόλουθά τους;
   Η εγκατάσταση του Δεματοποιητή στοίχισε περίπου 950000 ευρώ... Η ετήσια επιβάρυνση των Δημοτών για την λειτουργία του ( με την δικιά σας προγραμματική και όπως το χειριστήκατε ) είναι άλλες 450000 ευρώ... ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ!!! ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ!!! Και όλα αυτά έγιναν και θα γίνουν χρήματα Ελλήνων Πολιτών και των Δημοτών μας, που θα κληθούν δυστυχώς να πληρώσουν λόγω της ανταποδοτικότητας το βάρος της αλόγιστης πολιτικής σας... Αναλογιστείτε κύριοι τι θα μπορούσε να γίνει στην διαχείριση των απορριμμάτων με 450000 ευρώ τον χρόνο... Εμείς σεβόμενοι τους Πολίτες μας αντιδράσαμε άμεσα και στο μέτρο του δυνατού δρομολογήσαμε άλλου τύπου οικονομική διαχείριση ( Δίμηνη Προγραμματική Σύμβαση και μετά Διαγωνισμός για εγκατάσταση εργολάβου και όχι ανάθεση όπως εσείς... )
   Οι ευθύνες όλων σας είναι ιστορικές και τεράστιες!!! Μας παραδώσατε μια δεδομένη κατάσταση πασιφανούς αδιεξόδου και μας καταστήσατε ΔΕΣΜΙΟΥΣ των αλόγιστων πολιτικών σας!!! Μπροστά στην ΔΕΣΜΙΑ αυτή κατάσταση η Δημοτική μας Διοίκηση κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση της επίλυσης του αδιέξοδου.
  1. ΔΕΣΜΙΟΙ όντες και σεβόμενοι την υγεία των κατοίκων, ανταποκριθήκαμε άμεσα σε όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς όλους, έτσι ώστε άμεσα να επαναλειτουργήσει ο δεματοποιητής σύμφωνα με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό.
  2. Διαχειριστήκαμε το θέμα με διαφάνεια και εμείς πρώτοι μιλήσαμε για τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα στην λειτουργία του δεματοποιητή. 
  3. Απευθυνθήκαμε προς όλες τις Διοικητικές ( Υπουργούς, στελέχη των Υπουργείων, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, Περιφερειάρχη, ΦΟ.Δ.Σ.Α ) και Δικαστικές Αρχές ( κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών ) με έγγραφά μας και ζητήσαμε να μας καθορίσουν χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων μας. Και αυτό γιατί δεν όλοι οι Χ.Α.Δ.Α του Δήμου μας έχουν κλείσει και ο χώρος του Δεματοποιητή που είναι ο μόνος νόμιμος αποδέκτης απορριμμάτων για δεματοποίηση όταν λειτουργήσει ο Δεματοποιητής έχει σχεδόν κορεστεί. Επίσημη απάντηση δεν πήραμε από κανένα!!!
  4. Θελήσαμε συναισθανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης και σεβόμενοι την υγεία των κατοίκων, να φέρουμε το θέμα της τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης για δίμηνη λειτουργία εκτάκτως σε ήδη καθορισμένη σαν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Σφυρής και η παράταξή του διαφώνησαν ( διαδικαστικά ) και το θέμα δεν ήρθε γιατί απαιτούσε ομοφωνία....
  5. Κάναμε ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ που θα το επεκτείνουμε και είμαστε στην φάση της διερεύνησης του επόμενου βήματος της ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, προγραμματικών θέσεων της Παράταξής μας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έτσι θα μπορέσουμε και να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων και να επανακτήσουμε τα ανακυκλώσιμα. Και εδώ πρέπει να εξάρουμε την συμβολή των εθελοντών του Δήμου μας!!! 
  6. Ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή της πίεσής μας είναι η νόμιμη απομάκρυνση των δεμάτων από τον συγκεκριμένο χώρο ( είμαστε στην φάση της διερεύνησης ).     
   Εμείς όντες ΔΕΣΜΙΟΙ μιας κατάστασης, την διαχειριστήκαμε με άπλετη διαφάνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα και προστασία των Πολιτών μας ( Πετύχαμε την δίμηνη δοκιμαστική λειτουργία με απευθείας ανάθεση στον εργολάβο και στη συνέχεια μειοδοτικό διαγωνισμό από την Περιφέρεια, ενάντια στην τακτική των προκατόχων μας ). Αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που με σκοτεινές επιλογές οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να σταματήσουν, ως Πόντιοι Πιλάτοι ¨ να νίπτουν τας χείρας τους ¨, να προσπαθούν να εξαχνιστούν και να φορτώνουν τις ευθύνες σε άλλους. Και αυτό γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση.... Και την έχει πολλές φορές δείξει και πρόσφατα μάλιστα!!!

Σταύρος Κούστας 

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.