Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

"Μαχαίρι" στους εισακτέους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δραστική μείωση των εισακτέων, ακόμη και μέχρι 50%, εισηγούνται οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας για τις φετινές Πανελλαδικές, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους". Όπως τονίζεται, το υπουργείο επιδιώκει να δώσει “ανάσα” σε κάποιες Σχολές αφού μετεγγραφές και οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΤΕΙ Πειραιά που αναμένεται με πρόταση του να ζητήσει έναν φοιτητή σε κάθε τμήμα για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αδυνατεί ακόμα και να πληρώσει το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, το οποίο προχώρησε σε επίσχεση εργασίας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα,  πολλά  είναι τα τμήματα ιδρυμάτων που σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα στείλουν εισήγηση, υποστηρίζοντας πως η γνώμη τους δεν λαμβάνεται υπόψιν.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι φέτος θα εισακουστούν οι προτάσεις των ιδρυμάτων περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Για το λόγο αυτό, στις 7 Ιανουαρίου έστειλε έγγραφο προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, ζητώντας να στείλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων αλλά και να τις τεκμηριώσουν.
Το αίτημα σύσσωμης σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας για σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων δεν αφορά μόνο τις μετεγγραφές, αλλά και οικονομικά προβλήματα τα οποία συμβάλλουν στην πλημμελή εκπαίδευση των φοιτητών.
Μάλιστα, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και οι πρόεδροι των τμημάτων έκαναν ήδη εισηγήσεις ζητώντας δραστική μείωση των εισακτέων που ξεπερνά και το 50%. Ενδεικτικό παράδειγμα, τμήμα του ΤΕΙ Χαλκίδας το οποίο δέχθηκε πέρυσι 250 εισακτέους ενώ προτείνει για φέτος την εισαγωγή μόλις 100.
Σοβαρός παράγοντας για την απροθυμία των ιδρυμάτων να εγγράψουν μεγάλο αριθμό φοιτητών είναι, σύμφωνα με το "Έθνος", η μείωση στις χρηματοδοτήσεις. Για παράδειγμα στο ΤΕΙ Πειραιά την 1-10-2009 ο προϋπολογισμός πληρωμής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν 6.500.000 ευρώ και σήμερα η τελική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 4.972.500 ευρώ, δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν κατά 1.527.500 ευρώ.
Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί πως οι εισηγήσεις απέχουν σε πολλές περιπτώσεις από τον τελικό αριθμό των εισακτέων αφού εκατοντάδες επιπλέον φοιτητές απ' όσους προτείνουν, δέχονται κάθε χρόνο τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, τα πανεπιστήμια είχαν εισηγηθεί 26.672 λιγότερες θέσεις από αυτές που τελικά δόθηκαν. Το Αριστοτέλειο είχε ζητήσει 4.395 θέσεις και δόθηκαν 1.425 περισσότερες, φτάνοντας τις 5.820. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απορρόφησε επιπλέον 925 φοιτητές και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 750.
Διαμαντοπούλου: Η εισήγηση θα προχωρήσει
"Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ειλημμένη απόφαση" δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη η Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην απόφασή της να προχωρήσει σε μια ριζική μεταρρύθμιση στον χώρο της παιδείας, παρά τις αντιδράσεις. Η υπουργός Παιδείας, που συμμετείχε σε ημερίδα που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και την "Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης", απέκρουσε τις κατηγορίες που διατυπώνονται ότι το υπουργείο επιτίθεται στα ΑΕΙ για να τα απαξιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.