Η συγκρότηση κοινωνικού και πολιτικού μετώπου του ευρύτερου δυνατού τόξου της αριστεράς και της οικολογίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον κατακερματισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, βρίσκονται στο επίκεντρο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ που ολοκληρώνεται σήμερα.
Με δεδομένη την άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε χρεωκοπία την κοινωνία, τον τόνο για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας έδωσε χθες κατά την εισήγησή του ο γραμματέας της ΚΠΕ Δημήτρης Βίτσας σημειώνοντας πως “είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί νέα πολιτική ελπίδα: Άρα κοινή δράση και συνεργασία όλων των αριστερών και προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων στην κατεύθυνση της κοινωνικής αντίστασης, αλλά και της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που θα απαιτεί έξοδο από το Μνημόνιο και πρόγραμμα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας”. Σε κεντρικός στόχος αναδεικνύεται λοιπόν από την ηγεσία του ΣΥΝ η δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου συνεργασίας από τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία, τη ριζοσπαστική οικολογία και την αριστερά.
Οι διαφωνίες που υπάρχουν ήδη από την προεκλογική περίοδο, ακόμη και την προσυνεδριακή, στο εσωτερικό του κόμματος επανέρχονται στη συνεδρίαση της ΚΠΕ μέσα από το μακροσκελές κείμενο που κατέθεσε, κατ' αρχήν προς προβληματισμό, πιθανόν και προς ψήφιση αντιπαραθετικά με το σχέδιο απόφασης, το Αριστερό Ρεύμα. Οι διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται για την εκλογική τακτική του κόμματος και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα στελέχη του Α.Ρ. επαναφέρουν την άποψη που είχαν εκφράσει στο Έκτακτο Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, ότι δηλαδή “η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται” κι ότι ο αγώνας για προοδευτική διέξοδο των χωρών της Ευρώπης “περνά μέσα από τη σύγκρουση με την ΟΝΕ και την Ε.Ε.”. Κι αν για τον απολογισμό των εκλογών και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας της ΚΠΕ, για την Ευρώπη είναι αρκετά πιο ξεκάθαρο το τοπίο. “Η συζήτηση έγινε στο συνέδριο, δεν έχει νόημα να επανέρχεται”, λένε στελέχη του κόμματος. Σημειώνεται δε πως τα στελέχη της πλειοψηφίας δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στην ανάγκη της ανασυγκρότησης του κόμματος. “Η εξωστρεφής δράση του κόμματος χρειάζεται να συνοδεύεται με την πιο δημοκρατική, στιβαρή και αποτελεσματική λειτουργία του”, αναφέρεται στο σχέδιο της απόφασης.
Αμηχανία για τον ΣΥΡΙΖΑ
Το σχέδιο απόφασης της ΚΠΕ αναφορικά με την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με προσεκτικές διατυπώσεις να εκφράσει την -όσο γίνεται πιο πλατιά- κοινή συνισταμένη στις διαφορετικές απόψεις. “Δεν χρειαζόμαστε οργανωτίστικες αντιπαραθέσεις” είπε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παρουσιάζοντας τις προτάσεις για την πορεία του σχήματος έλαβε ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει σαν να μην συνέβη τίποτα. Βασικά ζητήματα που θέτει το σχέδιο είναι: Αναφορικά με το Μέτωπο, ότι “δεν μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτούνται και να δοκιμάζονται πολιτικά σχέδια που παραμένουν εν δυνάμει αυτόνομα”, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δομείται και να λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ”, ενώ για την ανάγκη ενός νέου πολιτικού συμβολαίου σημειώνει πως “δεν αρκεί ένα συμφωνημένο πολιτικό κείμενο επί της συγκυρίας και προς το μέλλον”, αλλά απαιτείται “εξαρχής να συμφωνούνται αρχές και μέθοδοι επίλυσης ζητημάτων που από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως προκαλούν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις”. Προτείνεται λοιπόν μέσα στην επόμενη βδομάδα να γίνουν διμερείς συναντήσεις με όλες τις συνιστώσες και να γίνει στροφή στην κοινωνική δράση με προχώρημα των διαδικασιών συγκρότησης κοινών συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Οι διαφορετικές απόψεις
Στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, αλλά και συνολικά του κόμματος, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Κωδικοποιώντας τες, υπάρχει η άποψη του Αριστερού Ρεύματος, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κρατηθεί ως πολιτική συμμαχία, με όλες τις δυνάμεις του (και το Μέτωπο). Τα στελέχη του Ρεύματος αντιτίθενται σε προτάσεις για “ανασυνθετικές πρωτοβουλίες”, εμμένοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του σχήματος. Η άποψη των στελεχών της “Πλατφόρμας 2010” λέει αφενός ότι με το Μέτωπο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συμπόρευσης, αφετέρου ότι το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέοι “παίχτες” που έχουν εμφανιστεί. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τους Οικολόγους Πράσινους και τους αποχωρούντες από το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει με διαφορετικές ταχύτητες να επανεξεταστεί η συμπόρευση. Η άποψη αναμένεται να τεθεί στην ΚΠΕ με τη μορφή τροπολογίας- αντικατάστασης του κομματιού που αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλειοψηφία υπάρχει βεντάλια απόψεων: Κάποια στελέχη διατυπώνουν την πρόταση για δημοκρατική εμβάθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέτωπο ή θα διαλυθεί ή θα φύγει, υπάρχει επίσης η άποψη για ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ (“ένα μέλος - μία ψήφος”), ενώ άλλα στελέχη μιλούν για διατήρηση μιας “χαλαρής συμμαχίας” και παρέμβασης του σχήματος μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με καμπάνιες κ.λπ.
Διάθεση αυτοκριτικής στον απολογισμό
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτός από τις γενικές εκτιμήσεις που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί (το μήνυμα της αποχής, η καταδίκη της κυβέρνησης κ.λπ.), η διατύπωση που εισηγείται το σχέδιο απόφασης συγκεκριμένα για τις δυνάμεις του ΣΥΝ αναφέρει: “Συνολικά το αποτέλεσμα των εκλογών, ιδιαίτερα στις Περιφέρειες και τις μεγάλες πόλεις, αν και παρουσιάζει σταθερότητα σε ποσοστά, που όμως δεδομένης της κατάστασης συνιστά στασιμότητα, δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που είχαμε θέσει, γι’ αυτό για εμάς δεν είναι ικανοποιητικό”. Η προεκλογική αντίθεση του Ρεύματος με την επιλογή Μητρόπουλου, επανέρχεται μέσω του κειμένου, το οποίο την χαρακτηρίζει λαθεμένη απόφαση που οδήγησε σε οπισθοδρόμηση και απομόνωσε τον ΣΥΝ από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, στοιχεία αυτοκριτικής υπάρχουν και στο σχέδιο της απόφασης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Με αυτοκριτική διάθεση τονίζουμε πως δεν καταφέραμε εμείς ως κόμμα, με τα κεντροβαρή χαρακτηριστικά που μπορούν να έχουν οι παρεμβάσεις μας λόγω μεγέθους και ιστορικότητας, να παίξουμε εκείνο τον εξισορροπητικό ρόλο που θα έβαζε φρένο στον αλληλοσπαραγμό”.
Η επόμενη μέρα
Με προτεραιότητα τη συμμετοχή στο προσεχές συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και την απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, το σχέδιο της απόφασης και σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της ΚΠΕ κοιτάζουν την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής, προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις για το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε άλλα: Στροφή στη δουλειά στα συνδικάτα, που θα πρέπει να “βλέπει” και στην οργάνωση νέων συνδικαλιστικών δομών, προώθηση της δουλειάς στην αυτοδιοίκηση, πρωτοβουλίες για κοινή δράση της αριστεράς, επικαιροποίηση των θέσεων για την έξοδο από την κρίση με ανασυγκρότηση της Επιτροπής Προγράμματος, ενίσχυση της νεολαίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.